Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@03:49:38 GMT

آیا تخفیف‌های جمعه سیاه واقعی است؟

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۱۳۸۲۴

آیا تخفیف‌های جمعه سیاه واقعی است؟

خبرگزاری آریا - جمعه سیاه یا همان Black Friday چند سالی است وارد حیطه کسب‌و‌کارهای ایرانی به‌خصوص کسب‌و‌کارهای اینترنتی شده و این‌روزها بازار شکایات مردمی درباره انواع روش‌های کلک زدن به مشتری توسط برخی از این کسب‌و‌کارها هم داغ است.
جمعه سیاه، اولین جمعه بعد از روز شکرگزاری از روزهای ملی تقویم آمریکاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فارغ از این‌که تاریخچه این روز چه بوده و چرا در دو دهه اخیر نام جمعه سیاه بر آن گذاشته شده، اساسا برگزاری این روز، یک ترفند فروش است.
مشابه چنین روزهایی در کشورهایی غیر از آمریکا هم زیاد شده است که تقریبا در بیشتر کشورها این روز همزمان با آمریکا برگزار می‌شود. در ایران، برخی زیرساخت‌های فروش بدون کوچک‌ترین نوآوری، نام و تاریخ این روز را کپی کرده‌اند، اما فرق اساسی آنچه در ایران اتفاق می‌افتد و آنچه در دیگر کشورها، انواع کلک‌هایی است که برخی کارآفرین‌ها برای فروش به مردم می‌زنند. (برگزاری این روز و روزهای مشابه مثل دوشنبه سایبری و روز مجردها در سراسر جهان و خود آمریکا، منتقدان زیادی دارد)
جمعه‌ سیاه چیست؟
همان‌طور که اشاره شد جمعه سیاه، ترفندی برای فروش است. در این روز فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ که در اصطلاح بازار به خرده‌فروشی‌ها معروفند، برخی اقلام خود را با درصد بالای تخفیف عرضه می‌کنند. روند سال‌های اخیر در کشور آمریکا به این صورت بوده که صف‌های طولانی از شب قبل از این روز پشت در فروشگاه‌ها بسته می‌شود و به‌محض باز شدن در، مردم هجوم می‌آورند و چون اقلام محدودند، بسیار اتفاق می‌افتد که سر‌صاحب کالاهای تخفیف خورده، خشونت، فحاشی و کتک‌کاری رخ دهد. بیشترین تخفیف‌ها معمولا به لوازمی تعلق می‌گیرد که اغلب مردم آن را در خانه دارند، ولی تخفیف آن‌قدر وسوسه‌کننده است که خیلی‌ها بدون نیاز، کالاهای اضافی را خریداری و حتی برایش نبرد می‌کنند. این نبرد، شوخی نیست. صحنه‌های زننده زیادی را می‌توان با جست‌وجو در اینترنت مشاهده کرد که مردم برای خرید جنس ارزان چه‌ها که نمی‌کنند!‌ (برای آشنایی با فضای زد و خوردها هشتگ #blackfridayfightings را چک کنید)
تخفیف‌ های تقلبی
آنچه در ایران اتفاق می‌افتد، با نسخه اصلی تفاوت‌های زیادی دارد. در ایران، کسب‌و‌کارهای نوپا و زیرساخت‌های فروش اینترنتی در این روز چنین خدماتی را به مشتریان ارائه می‌دهند، اما در نسخه اصلی، مهم‌ترین عرضه در این روز توسط فروشگاه‌های بزرگ زنجیره‌ای یا به اصطلاح فروشگاه‌های فیزیکی خرده‌فروشی انجام می‌شود. البته انواع فروش‌های اینترنتی در این روز مهیا می‌شود، اما تخفیف‌های اصلی و وسوسه‌کننده در فروشگاه‌های فیزیکی اتفاق می‌افتد.
سابقه تقلب در فروش محصولات تخفیف‌دار در برخی زیرساخت‌های فروش اینترنتی ایرانی به روز اول برگزاری این روز برمی‌گردد. حقه ساده است؛ قیمت‌های بسیاری از کالاها در شروع آن روز از 150 تا 400 درصد بالا برده می‌شود، بعد ضربدر قرمزی روی این قیمت افزایش یافته کشیده شده و مثلا با 67‌درصد تخفیف، قیمت جدید رونمایی می‌شود. تاریخچه قیمت‌ها دستکاری شده و عملا کالایی که تا پیش از این روز، مثلا 70 هزار تومان بوده، با تخفیف 67 درصدی، حالا با قیمت 99 هزار تومان برای این جشنواره در صفحه اول سایت و اپ گذاشته می‌شود. آنها کار خود را خوب بلدند و مخلوطی از تخفیف‌های واقعی را با این نوع تقلب‌ها، قاطی می‌کنند تا بتوانند جوابی برای اعتراض‌ها داشته باشند.
در مقام مقایسه، تخفیف‌های فروشگاه‌های فیزیکی در دیگر کشورها واقعی است. جدال و کتک‌کاری هم ناشی از همین واقعی‌بودن قیمت‌هاست. در فروش اینترنتی، سابقه دستکاری قیمت در زیرساخت‌هایی مثل آمازون وجود داشته، اما این‌دستکاری‌ها در جهت ارزان شدن قیمت‌های این زیرساخت‌های فروش است تا رقبای مستقل را از بازار حذف کنند. ذکر این نکته هم ضروری است که برخلاف زیرساخت‌های ایرانی، فروش در زیرساخت‌هایی مثل آمازون و eBay، انحصاری نیست، بلکه کاربران می‌توانند با ثبت‌نام و ایجاد حساب کاربری اقدام به فروش کنند.
واقعیت‌های قیمت کالا و تخفیف در ایران
اولین واقعیت در بازار ایران این است که نوسان نرخ ارز به‌خصوص در مورد کالاهای وارداتی بسیار موثر بوده و مشکلات زیادی را برای واردکنندگان ایجاد می‌کند. همراه با این نوسان، قیمت‌ها در بازار ما تغییر می‌کند و این تغییر لزوما به این معنا نیست که اگر نرخ ارز کاهش یافت، قیمت کالا و خدمات کمتر می‌شود. بهترین نمونه آن بازار تلفن همراه و رایانه است، به‌خصوص در مورد مدل‌های قدیمی و محصولاتی که تولید آن متوقف شده است.
واقعیت اساسی دیگر در مورد کالاهایی که به‌طور مشخص به‌صورت انحصاری وارد یا حتی تولید می‌شوند این است که انحصار باعث می‌شود تولیدکننده و واردکننده، قیمت‌های بسیار بالایی را برای کالای خود به مردم تحمیل کنند. بهترین نمونه آن صنعت خودروی داخلی و وارداتی است.
واقعیت سوم این است که بسیاری از کالاهای وارداتی بازار ما، نسخه‌های تقلبی کالای اصلی هستند. بهترین نمونه آن بازار لوازم یدکی در تمام حوزه‌هاست.
واقعیت دیگر این است که به دلیل فقدان بازیگران اصلی عرضه کالای اصل وارداتی و حتی علاقه زیاد سیستم بازار ما به ازدیاد واسطه و دلال، یک کالا آن‌قدر دست به دست می‌شود که جایی برای قیمت عادلانه باقی نمی‌ماند.
با توجه به این واقعیت‌های تلخ، قیمت‌گذاری انجام شده روی کالاهای وارداتی و حتی برخی تولیدات داخلی انحصاری به دلایل مختلف ناعادلانه است. بنابراین در مورد کالای اصل، هرچقدر تخفیف بگیریم یا نگیریم، مطمئن هستیم مبلغی که برای آن کالا پرداخت می‌شود زیادتر از قیمت اصلی آن کالاست.
همین مساله در مورد کالاهای تقلبی پرتعداد در بازار وجود دارد، با این تفاوت که کالاهای تقلبی سودآوری بیشتری برای عرضه‌کنندگانش دارد. تحریم بیگانگان، تحریم‌های خودمان برای خودمان مانند رجیستری گوشی، انواع شرایط تقریبا منحصر‌به‌فرد و بسیاری از نقصان‌ها و تیرگی‌های بازار ما باعث شده شرکت‌های بزرگ در کشور ما حضور نداشته باشند، کالاها قاچاق وارد شود، نمایندگی‌های برندها امروز باشند و فردا نباشند، قطعات یدکی اصل نداشته باشیم و انواع آسیب‌های دیگر. در بسیاری از حوزه‌ها هم تولید نداریم و صرفا واردکننده‌ایم.
هرچند شرایط خوبی نیست و این را هر کسی متوجه می‌شود، اما این مشکل‌ها همیشه بهترین بهانه برای عرضه‌کنندگان بوده تا گران‌فروشی و کم‌فروشی خود را توجیه کنند. بنابراین انتظار کالای تخفیف خورده خارجی اصل تقریبا بیهوده است، مگر این‌که قیمت آن‌قدر بالاتر باشد که با چنددرصد تخفیف، فروشندگان همچنان بتوانند تمام نوسانات نرخ ارز و طلا را با آن جبران کنند.
واقعیت‌های تخفیف در دیگر کشورها
برخلاف روند معمول در کشور ما، شرکت‌های بزرگ یا نمایندگی‌های آنان رسما در رسانه‌ها، کالاها و میزان تخفیف‌های مختلف را در روزهای مورد اشاره اعلام می‌کنند.
در چند سال اخیر تخفیف‌های واقعی برندهای بزرگ باعث شده اتفاقات عجیبی رخ دهد. مثلا قیمت نهایی رونمایی شده از یکی از کالاهای یک برند آلمانی (Behringer) در حوزه محصولات تخصصی پردازش صوتی، 699 دلار بود.
این شرکت در اولین جمعه سیاه سال تولید این کالا، 50‌درصد تخفیف برای کالای مورد نظر اعلام کرد و سودآوری ناشی از فروش با تعداد بالا به‌قدری برای این شرکت جذاب بود که قیمت این کالا واقعا به نصف قیمت اولیه کاهش پیدا کرد و تا امروز همین قیمت مانده است و شرکت اعلام کرد مابه‌ازای خریدهای قبلی کاربران را می‌پردازد یا کاربران می‌توانند آن را به‌عنوان اعتبار برای خریدهای بعدی استفاده کنند.
داستان این شرکت آلمانی به همین‌جا ختم نشد. این شرکت که سابقه‌ای بیش از 30 سال دارد، تنها چهار سال است در حوزه‌ای خاص وارد شده که شاید کمتر از ده شرکت در جهان آن را در اختیار دارند و از این ده شرکت، سه شرکت ژاپنی با اختلاف زیاد بیشترین سهم بازار را دارند. در این چهار سال، شرکت آلمانی مورد نظر با کنار زدن یکی دو شرکت جزو این ده شرکت شده و درحال بزرگ‌تر‌شدن است. مسلما کیفیت اینجا باید معنا داشته باشد، کیفیت در کنار قیمت‌گذاری درست.
چه کنیم که کلاه سرمان نرود؟
مدل فروش تخفیفی مبتنی بر برون سپاری بیش از یک دهه است در کشور ما هم انجام می‌شود. شرایط بازار ما خاص است و چند سال است با شرایط تحریمی مواجه هستیم، اما طبق روال معمول، تمام مشکلات در قیمت نهایی سرشکن شده تا مردم با گران خریدن کالاها، در آخرین حلقه زنجیره عرضه، واردات و دلالی را برای اهالی‌اش سودآور کنند.
در این شرایط بهترین راهکار برای جلوگیری از کلاه بر سر رفتن، تحقیق کامل در مورد کالای مورد نظر و احتمال وجود نسخه‌های جعلی و قیمت‌های آنهاست؛ ضمن این‌که در حوزه‌هایی مثل لوازم یدکی تقریبا تنها گزینه‌های موجود کالاهای تقلبی است و این‌که در میان همین کالاهای تقلبی کدامشان ممکن است بهتر باشد. بهترین پیشنهاد ممکن می‌تواند این باشد تا زمانی که نیاز واقعی برای خرید وجود ندارد، اقدام به خرید نکنیم.
محمدعلی پورخصالیان - ضمیمه کلیک روزنامه جام جم

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۱۳۸۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش نمایش «گالیله» از مرز ۷۰۰ میلیون گذشت

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آمار فروش و تعداد تماشاگران نمایش‌های مجموعه تئاترشهر، تالار هنر و همچنین تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

نمایش «گالیله» به کارگردانی شهاب‌الدین حسین‌پور که از ۲۹ فروردین در تالار اصلی با ظرفیت ۵۷۹ مخاطب و قیمت بلیت ۳۰۰ هزار تومان اجرای خود را آغاز کرده است، با مجموع ۸ اجرا و میزبانی از ۳ هزار و ۴۱۵ مخاطب (با احتساب بلیت تمام‌بها، نیم‌بها، تخفیف‌دار و مهمان) توانست به فروشی معادل ۷۸۸ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان دست پیدا کند.

نمایش «روال عادی» به کارگردانی کیارش رُست که اجرای خود را از ۳۰ فروردین در تالار چهارسو، با ظرفیت۱۳۲ نفر و قیمت بلیت ۱۸۰ هزار تومان آغاز کرده است، با مجموع ۸ اجرا و میزبانی از ۶۰۴ مخاطب توانست به فروشی معادل ۸۴ میلیون و ۲۷۶ هزار تومان برسد.

نمایش «توقف اتانازی» به کارگردانی محمدرضا عطایی فر که اجرای خود را از ۲۳ فروردین در تالار چهارسو با ظرفیت۱۳۲ نفر و قیمت بلیت ۱۸۰ هزار تومان آغاز کرده است، با مجموع ۱۴ اجرا و میزبانی از ۱ هزار و ۱۱۰ مخاطب، توانست به فروشی معادل ۱۵۵ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان دست پیدا کند.
نمایش «آن بُرد» به کارگردانی مهدی زندیه و آیدین تمبرچی نیز که اجرای خود را از ۲۳ فروردین در تالار قشقایی ساعت ۱۸ با ظرفیت ۹۶ نفر و قیمت بلیت ۱۷۰ هزار تومان آغاز کرده است، با ۱۶ اجرا و میزبانی از ۱ هزار و ۳۹۶ مخاطب، فروشی معادل ۲۱۲ میلیون ۲۹۶ هزار تومان داشته است.

نمایش «پس از» به کارگردانی مرتضی کوهی نیز که اجرای خود را از ۲۳ فروردین در تالار قشقایی، با ظرفیت ۹۶ نفر و قیمت بلیت ۱۴۰ هزار تومان آغاز کرده است، با ۱۴ اجرا و میزبانی از ۱ هزار و ۲۰۵ مخاطب به فروشی معادل ۱۳۸ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان دست پیدا کند.

نمایش «آبی گونه» به کارگردانی کاوه مهدوی که از ۲۳ فروردین در تالار سایه با ظرفیت ۷۲ نفر و قیمت بلیت ۱۵۰ هزار تومان اجرای خود را آغاز کرده است، با مجموع ۱۴ اجرا و میزبانی از ۵۱۶ مخاطب به فروشی معادل ۵۳ میلیون و ۹۲۵ هزار تومان دست پیدا کند.

نمایش «کان لم یکن» به کارگردانی سید علی موسویان که از ۲۶ فروردین در تالار سایه با ظرفیت صندلی ۷۲ نفر و قیمت بلیت ۱۵۰ هزارتومان روی صحنه رفته است، با ۱۲ اجرا، ۳۰۲ مخاطب جذب کرده و به فروشی معادل ۲۷ میلیون و ۵۱۹ هزار تومان دست یافته است.

نمایش «نظام ابن عربی» به کارگردانی یاسمین عباسی که از ۲ اردیبهشت‌ماه در کارگاه نمایش با ظرفیت صندلی ۲۶ نفر و قیمت بلیت ۱۰۰ هزارتومان به صحنه رفته است، با ۶ اجرا میزبان ۱۲۳ مخاطب بوده و به فروش ۹ میلیون و ۹۰ هزار تومان دست پیدا کرده است.
در تماشاخانه سنگلج، نمایش «سلطان عمرا بمیرد» به کارگردانی محمدجواد کبودرآهنگی که از ۴ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ به صحنه رفته است؛ چهارمین اجرای خود را پشت سر گذاشت و در مجموع، میزبان ۱۵۷ تماشاگر بوده است. این نمایش با احتساب بلیت‌های تمام بها، نیم بها، میهمان و تخفیف دار با بلیت ۱۰۰ هزار تومانی و ظرفیت سالن ۲۳۶ نفری، مبلغ ۱ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان فروخته است.

همچنین نمایش «شاماران» به کارگردانی ساسان شکوریان نیز که اجرای خود را از ۲۲ فروردین‌ماه ۱۴۰۳ آغاز کرده است؛ با ۱۵ اجرا توانسته است ۴۹۸ تماشاگر را به تماشاخانه سنگلج جلب کند. این نمایش با احتساب بلیت‌های تمام بها، نیم بها، میهمان و تخفیف دار با بلیت ۸۰ هزار تومانی و ظرفیت سالن ۲۳۶ نفری، توانسته مبلغ ۲۲ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان بفروشد.

در تالار هنر، نمایش «انگشتر اسرارآمیز» به کارگردانی میثم یوسفی که از ۳ اسفندماه ۱۴۰۲ با ظرفیت ۲۴۴ نفری به صحنه رفته است؛ با ۶ اجرا و قیمت بلیت ۱۰۰ هزار تومان، توانست ۶۰۱ تماشاگر را جلب کند و به فروش ۴۴ میلیون و ۱۲۱ هزار تومان دست پیدا کند.

همچنین نمایش «آکادمی پرندگان» به کارگردانی حسین مزینانی که از ۲۲ فروردین‌ماه ۱۴۰۳ در تالار هنر با ظرفیت ۲۴۴ نفری به صحنه رفته است؛ با ۱۵ اجرا و قیمت بلیت ۱۰۰ هزار تومان، توانسته ۷۶۱ تماشاگر را جلب کند و به فروش ۵۰ میلیون و ۶۴۴ هزار تومان دست پیدا کند.

نمایشنامه‌خوانی «پینوکیو» به کارگردانی داود زارع که ۷ اردیبهشت‌ماه در تالار هنر با ظرفیت ۲۴۴ نفری انجام شد، با ۱ اجرا و قیمت بلیت ۸۰ هزارتومان، توانست ۲۴۴ تماشاگر را به سالن جلب کند و به فروش ۱۹ میلیون و ۸۸۸ هزار تومانی برسد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آشنایی با نحوه محاسبه هزینه بیمه شخص ثالث
  • کارت سوخت در بازار سیاه
  • کار از جاره کارت سوخت خودرو گذشت / فروش با قیمت ۳۰ میلیون تومان!
  • قیمت عجیب حواله‌های خودرو جانبازی؛ 12 میلیارد ناقابل!
  • مورد عجیب فروش کارت سوخت با ۳۰ میلیون تومان
  • فروش نمایش «گالیله» از مرز ۷۰۰ میلیون گذشت
  • نبض قیمت مسکن شمال شهر
  • مهمترین پیشران تولید، مشارکت واقعی مردم است
  • آمریکا به معنای واقعی شیطان بزرگ است
  • قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ ۱۲ میلیارد تومان ناقابل!